joi, 3 februarie 2011

Simpozionul judetean “Carol Davila - inceputurile medicinei romanesti” gazduit la Onesti

Simpozion judetean medical in municipiul de pe Trotus 29/04/2010


      Amfiteatrul de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Onesti a gazduit simpozionul judetean “Carol Davila - inceputurile medicinei romanesti”, o manifestare stiintifica ce a aratat interesul deosebit pentru medicina. La acest simpozion, comunicarile stiintifice au fost prezentate in trei sectiuni: medici, asistenti medicali si studenti ai Scolii Postliceale Sanitare “Carol Davila” din Onesti. 
   La sectiunea medici (coordonata de dr. Iuliu Ionas si dr. Elena Cucoreanu) de la Spitalul Municipal Onesti comunicarile au privit tema “Managementul traumatismelor” iar la sectiunea asistentilor medicali,
cu participarea Institutului de Gastroenterologie din Iasi, s-a conferentiat pe tema “Bolile cronice ale ficatului” . Mentionam ca presedinte de onoare al comisiei de organizare a acestui simpozion a fost dr. Mihail Andronic, managerul Spitalului Municipal Onesti, iar copresedintI - asistent medical Minodora Chicea, presedinta a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, a Moaselor si Asistentilor Medicali - filiala Bacau si prof. Loredana Ghelasa, inspector scolar la ISJ Bacau. La acest simpozion au participat conf.univ. Paul Sarbu, de la Spitalul de Urgenta Iasi, Ion Negoita, presedintele Comisiei Sanatate - Invatamant - Cultura a Consiliului Local Onesti, dr. Mihail Andronic, managerul Spitalului Municipal Onesti si dr. Iuliu Ionas, directorul medical al spitalului onestean, precum si Iulia Badea, asistent sef al DSP Bacau, prof. Constantina Hulea, director al Colegiului “Mihai Eminescu” Bacau, Teodor Adobricai, managerul Scolii Postliceale Sanitare “Carol Davila” si prof. Victoria Puiu, membru fondator al acestei scoli.

Tematica diversificata

      Comunicarile prezentate s-au “ghidat” dupa doua motto-uri (“O viata de om nu valoreaza nimic, dar nimic nu valoreaza mai mult decat o viata de om” si “pe cat posibil sa incercam sa facem singuri ce asteptam de la altii”). La sectiunea pe tema “Experiente si bune practici in educatia sanitara” (coordonata de Victoria Puiu si Gabriela Taru), peste 30 de aspiranti ce vor sa devina asistenti medicali au analizat numeroase subiecte, cu abordarea unor probleme stringente in medicina, de prevenire a bolilor si ingrijirea pacientilor cu diverse afectiuni. La o alta sectiune, coordonata de prof. Gina Hasmatuchi si Cristina Romandas, au fost analizate problemele consumului de droguri asupra sanatatii. Stabilirea relatiilor de incredere intre personalul medical si pacienti, prin schimbul permanent de informatii intr-un mod accesibil intelegerii a conturat ideea ca “asistentul medical trebuie sa posede cunostintele necesare pentru tanara mama, sa fie constiinta celui lipsit de constiinta, ochiul, pentru cel care si-a pierdut vederea, mana, pentru cel care a avut de suferit traumatisme, dragostea de viata pentru cel care vrea sa renunte la viata”, dupa cum a remarcat Marinela Birtalan in comunicarea realizata impreuna cu Maricica Topala.

„Nationalizarea“ simpozionului

      Directorul Scolii Sanitare Postliceale “Carol Davila” din Onesti, prof. Ioana Adobricai, ne-a declarat: “Simpozionul a celebrat implinirea a 18 ani de la infiintarea scolii sanitare onestene. Succesul de care s-a bucurat aceasta manifestare stiintifica ne-a adus ideea ca in anul viitor simpozionul sa fie national. De asemenea dorim ca ziua de 4 aprilie, in care s-a nascut Carol Davila sa fie «Ziua Scolii Sanitare» la Onesti. Ne mandrim cu faptul ca Scoala Sanitara Postliceala «Carol Davila» are incheiate numeroase parteneriate cu numeroase institutii iar multi oameni de calitate «isi cauta drumul» in asistenta medicala”.
 
Sursa: http://www.onestiexpres.ro/simpozion-judetean-medical-in-municipiul-de-pe-trotus.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu